LIfestyle

Ljubičasta u enterijeru

8. maj 2021.

Piše: Daliborka Ristić, dizajner entrijera, gošća na Blogu

O bojama je do sada mnogo i skoro sve rečeno ali se uvek možemo podsetiti osnovnih načela.

Poznato je da boje utiču na naše raspoloženje, izazivaju emocije – ili ih smiruju, bude u nama lepa ili manje lepa osećanja ili jednostavno, kao ogledalo, odražavaju naše raspoloženje tog dana  – u zavisnosti od toga šta smo obukli i za koju boju smo se odlučili.

U enterijeru, boje su odraz naše prirode I često preovladava boja koja na najbolji način oslikava naš temperament.

Ponekad je dovoljan samo detalj u odredjenoj boji i da ceo prostor dobije potpuno nov izgled.

Danas vam predstavljamo ljubičastu

Ljubičasta boja se povezuje sa duhovnošću i razvojem; ako je pastelna, izaziva prijatna osećanja i smiruje ‚‚nemiran duh‚‚. Koristi se za kozmetičke proizvode, za seminare ličnog razvoja, za jogu, meditaciju, uređenje enterijera. S druge strane, tamno ljubičasta nosi u sebi ‚‚dubinu‚‚ i može delovati negativno (dubina je povezana sa ponorom i sa tamom). U istočnoj filozofiji označava moć i bogatstvo.

Ljubičasta boja ima najvišu frekvenciju u vidljivom spektru (zbog čega se verovatno i povezuje sa misticizmom). Ljubičasta je boja otmenosti, a smatra se i “kraljevskom bojom”, pa su odeću ove boje nosili samo najimućniji, uglavnom plemići. Ženstvena je i romantična, podrazumeva luksuz i imućnost. Zbog izrazito male zastupljenosti u prirodi, obeležava jedinstvenost i unikatnost. Ljubičastu boju dobro je koristiti u umerenim količinama, jer može da utiče na pojavu depresivnih misli kod onih koji su im skloni a izaziva takođe i neraspoloženje.

Jarko ljubičasta je boja kraljeva i plemića, kao i bogatih, ambicioznih ljudi; znak je ekstravagancije. Nosio ju je i Cezar. Ova boja, stoga, simbolizuje moć. Ona označava i duhovnost, pa i nesebičnu ljubav, a filozofe je oduvek privlačila jer su smatrali da je to boja koja pomaže u potrazi za višim ciljem. Ljubičasta se često povezuje sa osećanjem svrhe u životu, a povezana je sa maštom i inspirativnošću.

Simbolika boje

Pozitivno značenje: Luksuz, mudrost, čin / položaj, bogatstvo, prefinjenost, mašta, misticizam.

Negativno značenje: Preterivanje, neumerenost, bes, ludilo.

Kulturno i tradicionalno značenje: Latinska Amerika: smrt; Tajland: nose je udovice u žalosti; Japan: obredna boja, označava prosvećenje, aroganciju; Američki Indijanci: mudrost, zahvalnost, isceljenje.

Više o bojama i o dizajnu enterijera sa potpisom talentovane i uvek inspirativne Daliborke Ristić možete naći ovde:  http://www.interiordesign.rs/index.htm

You Might Also Like