Recepti

Slatkiš u zadnji čas

27. decembra 2022.

Fino, elegantno, praznično

Za spas rešenja u zadnji čas, elegantno servirane kreme sa zimskim voćem.

Pripremaju se brzo i lako, sa samo 300 ml hladnog mleka a ima ih svaki bolje snabdeveni super market (Lidl). Od ukusa, tu su naravno klasični ukusi čokolade i vanile a zatim i egzotično južno voće, sladoled, stracciatella ili šlag.  

Sve što je potrebno jeste da sipate sadržaj kesice u 300 ml hladnog mleka i čvrsto umutite (muti se nekoliko minuta). Kremu zatim sipati u visoke čaše za šampanjac ili vino (moje su plastične ali se mogu upotrebiti i staklene). Posuti sezonskim voćem, narendanom čokoladom, rendanom narandžom ili limunom, mlevenim ili seckanim orasima. Po želji i u zavisnosti od praznika / prilike vezati mašnu oko ručke.

Servirajte i nazdravite jedinstvenim desertom.

Alternativno, umesto čaša mozete upotrebiti i kornete za sladoled (moji su iznutra preliveni čokoladom). Kupuju se gotovi – sa ravnim dnom za lakše serviranje. 

Ako nemate kremu pri ruci, u čaše mozete sipati puding, žele ili sladoled. Samleveni orasi, pomešani sa nekim kremom ili slatkom pavlakom, takodje se mogu služiti u čaši – sami ili kao podloga ispod kreme. Za ljubitelje kesten pirea, ovo može biti predlog i za novogodišnju trpezu. Lepo servirano, sa šlagom ili bez, predstavlja jedno brzo rešenje.

Za šta god da se odlučite, kad smo u cajtnotu, gosti dolaze u zadnji čas, ne prlja nam se kuhinja a nemamo ni vremena da uključimo rernu, ova elegantna posluženja predstavljaju praznik i za nepce i za oči. Uostalom, i psiholozi tvrde da hranu prvo “ konzumiramo“ očima a tek posle ostalim čulima.

You Might Also Like