Business coaching, LIfestyle

kako reći ne

6. februar 2021.

Tek nekoliko jednostavnih tehnika / saveta na temu kako reći NE:

Pripremite se psihički za NE a objašnjenja ZAŠTO dajte SEBI pre nego što izgovorite NE drugoj strani (jer se na prvom mestu tiče vas da li želite / možete da prihvatite nešto ili ne). Ako je neophodno – zatražite VREME da date odgovor – imate apsolutno pravo na to. Imate pravo i da ne dajete bilo kakva objašnjenja uopšte. NE možete reći na nekoliko načina:

– Ne.

– Ne hvala.

– Hvala ali to će proći bez mene (a zatim ućutite). Ako vas muči ’’osećaj krivice’’ upitajte se da li zaista želite da idete na rođendan koleginice od vaše drugarice uz usputnu stanicu kod njene strine (50 km od glavnog grada) da vam spakuje sve što treba da se izbaci iz šupe i špajza, a da zatim ’’pokupite’’ brata od tetke (još 30 km levo pa samo pravo), da stignete na rođendan kod nepoznate žene prašnjavi i umorni od vožnje i zatim vozite u pola noći nazad kući (ovde uračunajte i dva dana odmora posle ove avanture jer je strina izbacila i stari nameštaj a ne samo tegle pa su vam otpala leđa).

– Još jednom: ne pravdajte se – niste u obavezi.

– Ako vam je neophodno da se pravdate – neka to bude kratko: ’’Hvala što si se setio mene (samo kad im nešto treba inače) ali u ovom momentu sam previše opterećen za bilo šta.’’

– Nisam u mogućnosti zdravstvena / porodična / finansijska situacija mi to ne dozvoljava.

– Neki drugi put vrlo rado.

– Sada to nije moguće.

– Moraš se obratiti nekom drugom u vezi tog …  …problema / posla / projekta…

– To prevazilazi moje mogućnosti jer o tome ne znam baš ništa.

– Napraviću veću štetu nego korist ako se prihvatim tog posla / projekta / rešavanja tog problema.

– Nije ti u interesu da se ja bavim tim jer to nije moja branša (nisam kompetentan / stručan / obučen za tako nešto).

– Hvala na pitanju ali ne preuzimam / niko ne preuzima dodatne obaveze dok radimo npr. generalni obračun u firmi.

– Naravno da bih pomogla ali do maja sam u obavezi da svaki dan radim prekovremeno. Tek u junu očekujemo neke slobodne dane.

– Ne mogu ali znam nekog ko eventualno može – proslediću ti njihove kontakte.

– Prebacite odgovornost na druge (i ne, ovo nije laž – vi imate i porodicu i prijatelje i druge obaveze): Vrlo rado bih se upustila u to ali sam obećala mužu / deci / tetki da neću preuzimati dodatne obaveze / da ću decu voditi u park / da ću obilaziti tetku u bolnici i sl.

– Hvala što si me se setio ali to je dan kada imamo roditeljski u školi / vodim decu na izlet i to je zakazano već mesec dana unapred (indirektno govorite drugoj osobi da je neophodno da bolje planira svoje – a i tuđe vreme – jer obično nam traže uslugu u zadnji čas).

– Tog dana imam zakazanu tešku intervenciju kod zubara.

– Moram da razmislim i javiću ti ovih dana. Ako druga strana insistira da je ’’hitno’’ (a obično jeste), pozovite se na svoj rokovnik i neodložne obaveze.

– U slučaju da ste ’’pretrpani’’ zahtevima, možda je vreme da ’’objavite’’ kroz šta sve prolazite u privatnom životu, o kome brinete, ko je u bolnici, kakvo je vaše zdravstveno stanje i da pređete iz kategorije ’’ja nikad ne kukam’’ u kategoriju ’’pokažite razumevanje’’ kao što ste VI pokazivali razumevanje za druge tolike godine.  

              Jer, ne zaboravite: nije sebično brinuti o sebi i voleti sebe; evo zašto – ako SEBE dovedemo do iscrpljenosti, pružimo SVE drugima, narušimo svoje zdravlje a često i finansije / ugled / posao / rodbinske i druge veze, bićemo ako ne na nuli, negde oko nule. Šta čovek na nuli ima da pruži bilo kome? Jer, pružamo samo ono što IMAMO! Ako imamo zdravlje i sreću – možemo pružiti i ’’obasjati’’ svoje okruženje osmehom i veseljem. Ako imamo posao i novac – možemo priuštiti i pružiti: poklone, slavlja, putovanja, radno iskustvo… Ako imamo znanje (koje smo stekli tako što smo posvetili VREME obrazovanju), možemo ga preneti. Ako imamo ugled / poznanstva, možemo pružiti kontakte, pomoć u teškim situacijama, pri zapošljavanju, selidbi, dati preporuke i sl. Ulažite u sebe i imaćete. Kad imate, možete i da date.

You Might Also Like