Business coaching, LIfestyle

Razlozi za kupovinu

22. aprila 2021.

Najčešćih 10 razloga za kupovinu – uz objašnjenje zašto; zašto se odlučujemo da neki proizvod kupimo? Zašto rado šopingujemo? Koji se motivi kriju iza odluke da potrošimo novac na nešto? Čak i ako nam to nešto nije potrebno…

1. Kupujemo zato što smatramo da ćemo ‚‚ugrabiti priliku‚‚ (popusti, specijalne ponude, 2+1, odloženo plaćanje, olakšice, proizvod dostupan još ‚‚samo‚‚ ove nedelje, radnja se zatvara, vrše popis, uz ‚‚glavni‚‚ proizvod daju i šampon na poklon…).

2. Kompenzacija (ako ne mogu da kupim auto, mogu da se barem ‚‚obradujem‚‚ novom tašnom). Želimo neku drugu stvar ali, zato što je van našeg ‚‚dometa‚‚ i finansije nam to ne dozvoljavaju, zadovoljavamo se nečim manjim.

3. Osećaj – osećamo se bolje kada nešto sebi priuštimo a i ‚‚popravlja‚‚ nam raspoloženje kada smo tužni, nervozni, depresivni, pada kiša, stiže jesen…)

4. Strah – kupujemo iz straha da nećemo imati dovoljno; lagerujemo stvari u kući, gomilamo nepotrebno, sakupljamo rezerve namirnica, deterdženata, sredstava za higijenu…

5. Da bismo bili u trendu / zato što verujemo da ćemo biti u trendu / moderni / privlačni / lepši / uspešniji / voljeni / poštovani… Da bismo mogli da se pohvalimo kako posedujemo sve te moderne stvari, da bismo objavili fotografije na socijalnim mrežama i ‚‚izazvali‚‚ zavist (iako ne znamo da li je uopšte izazivamo, koliko ljudi će zaista videti tu fotografiju i da li je (i koliko) drugim ljudima bitno šta nosimo i kako izgledamo).

6. Zato što to nešto imaju ‚‚svi‚‚ oko nas (psihologija grupe – uticaj okruženja; da bismo se ‚‚uklapali‚‚ sa ostalim članovima grupe kojoj pripadamo (prijatelji, kolege…), moramo i izgledati kao oni, koristiti iste proizvode, izlaziti / letovati na istim lokacijama itd.

7. Kupujemo da bismo ‚‚obradovali‚‚ druge i ‚‚dokazali‚‚ im da se ‚‚žrtvujemo‚‚ za njih tako što štedimo, uskraćujemo sebi kupovinu da bi, najčešće članovi porodice, imali dovoljno – a najčešće previše (i zauzvrat nam pružili ljubav). U suštini, ne radi se o poklonu već o transakciji.

8. Iz dosade; izlazak u ‚‚šetnju‚‚ često znači ‚‚razgledanje‚‚ izloga koje se nekom magijom pretvara u šoping a i greota je da se kući vratimo praznih ruku…

9. Impulsivno – u momentu, bez vidljivih razloga. Jer nam je jednostavno ‚‚tako došlo‚‚.

10. Zato što nam nešto zaista treba.

You Might Also Like