LIfestyle

(Iz)obilje zaglupljuje

4. septembar 2023.

Tako jednostavno, sažeto sročeno i u skladu sa istraživanjima- ljudski mozak je ograničen u svojim kognitivnim mogucnostima – to vec znamo. Medjutim, ograničen je i sto se tiče kapaciteta i konkretno, donošenja odluka. Što vise odluka moramo da donesemo u toku dana, to se nas mozak vise iscrpljuje i „troši“.

Kako to izgleda u praksi? Svako jutro, stojimo pred prepunim ormarom i mozgamo sta da obučemo. Zatim pred prepunim friziderom – sta da spremimo sebi za doručak. Pa zatim koje cipele uz koju tasnu i koje boje minđuse pa koji kaput, da li rukavice, koje boje šal i tako u nedogled… Dok naš mozak nastavlja da troši rezerve toliko neophodne za druge misaone radnje.

Izgleda da su pristalice minimalizma u pravu: posedovati puno materijalnih stvari nije katastrofalno samo za finansije već i za um čija je energija ograničena i moramo je štedljivo koristiti za donošenje važnih odluka i za naše svakodnevne obaveze. U prevodu, um bolje funkcionise u svedenijem i urednom, minimalisticki uređenom okruženju i sa što manje opcija za koje mora da se odluči.

To ni u kom slučaju ne znači da se moramo odreći svih onih stvari za koje smo vredno radili, pažljivo ih sakupljali ili smo emotivno vezani za njih. Nasuprot; rešenje za ovu situaciju je jednostavno: smanjiti opcije za koje moramo svakodnevno da donosimo mini-odluke. Umesto da biramo izmedju 10 košulja, 15 džempera i 20 pari pantalona, izbor možemo svesti na minimum tako što ćemo u jednom delu ormana izdvojiti „radnu garderobu“, znaci one stvari koje nosimo svaki dan na posao, u drugom delu garderobu za izlaske, u trecem za sport i setnju itd. Tako ostavljamo mozgu dovoljno ‚‚prostora‚‚ za sve one važne svakodnevne odluke, obaveze i aktivnosti.

Isto je i sa namirnicama: planirani obroci nisu dobri samo za mozak vec i za liniju (i naravno, za kucni budzet).

Što se tice ostalih svakodnevnih „mini-odluka“, uključiti svest i punu paznju pri kupovini, druženju, rasipanju vremena i novca a i sivih ćelija i tako obezbediti mozgu dovoljno rezervi i prostora za funkcionisanje predstavlja u današnje vreme (hiperpotrošnje) must do.

Sveden, minimalistički i dobro organizovan pristup donosi benefite umu, opštem zdravlju i stanju na računu.

Još jednom se potvđjuje teza da je manje više (less is more).

You Might Also Like