Putopisi

Amsterdam

18. aprila 2022.

Amsterdam je definitivno Mediteran Evrope; mali gradić na obali hladnog Severnog mora koji međutim zrači toplinom zahvaljujući svojim žiteljima. A ima ih, sa svih strana sveta. Ima ih toliko da se Amsterdam danas pretvorio u jedno veliko urbano selo: tu ćete čuti sve svetske jezike i videti uživo šta znači mix kultura i nacija. Pridošlice iz raznih krajeva planete su se tu nastanile, uklopile i saživele sa lokalnim stanovništvom i bivstvuju svi zajedno – vedri, nasmejani i predusretljivi.

Ovaj grad je i prestonica umetnosti – a umetnost susrećete bukvalno na svakom koraku – počev od gravirane i oslikane flaše u kojoj vam serviraju kiselu vodu pa sve do trga muzeja gde se nalaze dela najpoznatijih svetskih umetnika – što klasične što moderne umetnosti. Opštoj umetničkoj atmosferi doprinose i dela mladih umetnika koja krase parkove, ulice, restorane, kafiće i skoro svaki ćošak ovog grada.  

Stambene zgrade (kućice) su ušuškane, napravljene od drveta, najčešće nagnute ili napred ili u stranu (logično jer je ceo grad izgrađen na pesku), bez liftova, sa minijaturnim sobicama a neretko, jedna soba zauzima ceo sprat. Građani Amsterdama se prilično nonšalantno odnose prema svojoj privatnosti tako da većina kuća nema zavese, relativno su niske gradnje i sa ulice možete ‚‚zaviriti‚‚ u njihovu privatnost i videti čitave porodice kako obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti (kuvanje, spremanje, kafa sa prijateljima u dnevnoj sobi i sl.). Kuće nemaju prozore sa strane jer su slepljenje jedna do druge (prozori su samo napred i sa zadnje strane koja gleda ka dvorištu). Pa kako onda da ovaj grad ne zrači toplinom kad je sve tako slepljeno jedno uz drugo i gde sama arhitektura zbližava ljude? Ako se međutim odlučite za B&B smeštaj ili odsednete u nekom pansionu u ‚‚kućnom izdanju‚‚, spremite se za penjanje uz stepenice i svakodnevnu ‚‚gimnastiku‚‚. Veći hoteli su obično izvan centra i građeni su u modernom stilu tako da je izbor za turiste sveden na ‚‚ili – ili‚‚: ili odsesti u centru, osetiti atmosferu grada i starih zdanja – uz penjanje uz strme stepenice ili iznajmiti modernu hotelsku sobu u nešto hladnijem i klasičnom izdanju.

Amsterdam i njegova klasična arhitektura
Ovako je izgledalo svakodnevno ‚‚planinarenj‚‚ do našeg apartmana. Odseli smo u jednom starinskom pansionu upravo da bismo osetili atmosferu grada.

A zatim još par stepenika do ulaza…

U toku šetnje, obratite pažnju na bicikliste: bicikala ima više nego automobila a biciklisti imaju svoje posebno zacrtane staze, voze relativno brzo i mi koji nismo navikli na pravila ‚‚biciklističkog‚‚ saobraćaja moramo biti pažljivi u kretanju! Više puta mi se desilo da se ‚‚zaboravim‚‚ i da mi nenadano izleti bicikl sa strane… Na svu sreću, svaki bicikl ima zvonce a vozači su izuzetno ljubazni (već navikli na turiste koji se zagledaju ili zastanu da se slikaju…).   

I dok razgledate grad i arhitekturu i pitate se gde je početna stanica brodića za obilazak grada, neka vas ne iznenadi ako vam ljudi sami priđu i ponude pomoć (jednostavno jer su čuli da pričate stranim jezikom i da nešto tražite). Tako nas je jedan sasvim slučajni prolaznik uputio u luku… Drugi prolaznik nam je pomogao da nađemo muzej lala – nešto što inače obavezno treba posetiti: u ovom muzeju možete naći veliki broj suvenira (rukom oslikana ogledalca za tašnu, nakit u obliku lala, rokovnike, kalendare, priveske i sl.) ali i rasad, seme za lale i seme za razno baštensko i sobno cveće. Cene suvenira su od 2 pa do 20-30 €a seme košta od 2-3 € po pakovanju pa sve do 15-20 € za ređe vrste biljaka. Sledeća destinacija je bio muzej sireva gde možete besplatno probati razne vrste kačkavalja – degustacija je besplatna. Ako želite da kupite nešto od domaćih i tradicionalno pripremljenih mlečnih proizvoda, spremite se da izdvojite poveće sume (cene se kreću od 40-50 pa sve do 100-tak € po kilogramu). Sirevi su delikates i ima ih sa raznim ukusima i začinima (sa sušenim paradajzom, začinskim biljem, kimom, ljuti sirevi, sirevi stari 10 godina itd.). Prave se od kravljeg mleka jer je ova zemlja poznata po velikom broju krava a Holanđani se ne libe rada na selu. Dok smo izlazili vozom iz Amsterdama, primetila sam da skoro svaka kuća ima baštu, nekoliko krava, konja, kokošaka… Bez obzira kojim se poslom bavili i da li rade u gradu u nekoj kancelariji, kad dođu sa posla rado nastavljaju sa poljoprivrednim delatnostima u prirodi…   

Neobična vrsta lala iz muzeja
Još jedna predivna vrsta holandskih lala

Za posetu kući Ane Frank, zbog velikog interesovanja, neophodno je zakazati nekoliko meseci unapred.

Za muzej Van Goga gužve su nešto manje ali je dobro rezervisati karte barem nekoliko nedelja unapred. Ulaz košta 15 , muzej je ogroman, na 3 sprata, unutra postoje liftovi i prodavnica sa suvenirima i kopijama dela Van Goga. U prodavnici možete naći tašne, novčanike, rokovnike, olovke, majce i sl. koje na sebi imaju neko od poznatih dela Van Goga. Cene se kreću od 4-5 € pa do nekoliko stotina za veće kopije njegovih dela. Za obilazak ovog muzeja bilo bi dobro odvojiti najmanje jedan dan.

Van Gog – autoportret
Čuveni suncokreti
Prodavnica suvenira u okviru muzeja. Sve je u znaku čuvenih suncokreta.

Vožnja brodićem: bilo da se odlučite za vožnju koja traje 1h ili za onu od 2h, vredi uvrstiti ovu aktivnost u obilazak. Ne samo da ćete videti grad iz jednog drugog ugla već svaki od turističkih brodića pruža mogućnost da na svom jeziku (ili barem na engleskom) odslušate vodiča koji će vam ispričati toliko toga – počev od istorije Amsterdama pa preko toga kako su kuće građene – a građene su na pesku; Holanđani su bukvalno oteli taj komad zemlje od mora (zato se i zovu Nizozemska – jer se nalaze ispod nivoa mora). Temelji kuća idu i do 15m u dubinu međutim, iz razloga što je tlo peskovito, Amsterdam se polako ‚‚krivi‚‚ i tone u dubinu. U toku obilaska brodićem videćete i ‚‚kuće koje plešu‚‚. Radi se o kompleksu kuća koje su izgrađene jedna do druge i svaka je počela da se krivi i da tone na svoju stranu tako da zaista izgledaju kao plesna grupa. Sem građevina, brodićem ćete obići i čuvene kanale i mostove Amsterdama a kapetan će zastati da ih slikate. Obilazak uključuje i posetu luksuznom kvartu Amsterdama u kojem su nekada živeli najbogatiji trgovci zlatom, dijamantima i istočnjačkim začinima. Vožnja od sat vremena uključuje obilazak grada a vožnja od 2h i obilazak amsterdamske luke gde brodić izlazi ka otvorenom moru. Cena vožnje varira – u zavisnosti od veličine broda i od trajanja vožnje: od 15 pa do 50 €.

Jedan od tipičnih brodića za turiste
Pogled na grad sa broda

Amsterdamsku luku treba obavezno obići a za trenutke odmora Holanđani biraju ćošak koji je specijalno projektovan da štiti od vetra a da istovremeno dozvoljava posetiocima da uživaju u suncu i u pogledu na more. Tu ćete naći dosta lokalaca koji baš na ovom mestu prave pauzu za ručak. Iznad ‚‚sunčanog ćoška‚‚ nalazi se jedna od najviših zgrada u Amsterdamu sa čijeg se vrha vidi ceo grad. Na vrhu ove zgrade postoje ljuljaške koje su smeštene na samoj ivici tako da kada se ljuljate imate utisak da letite iznad mora. Ulaz u ovu zgradu i pogled sa visine košta 16,5 € po osobi a ljuljaške 6,5 €.

Do luke i nazad do grada vozićete se trajektom koji polazi na svaka 3-4 minuta i besplatan je.

Tramvajska karta košta 3,20 € ali centar Amsterdama možete obići i peške.

Luka Amsterdam
‚‚Ćošak‚‚ u luci okupan suncem, zaštićen od vetra, omiljeno mesto za pauzu, šetnju, ručak, susret sa prijateljima
Pogled na amsterdamsku luku sa broda. Na vrhu zgrade se nalaze ljuljaške
Ljuljaške na vrhu zgrade na kojima ‚‚izlećete‚‚ i imate utisak kao da letite iznad mora.

Šta jesti u Amsterdamu? Sem velikih lanaca brze hrane, Amsterdam nudi i veliki broj alternativnih restorana za vegetarijance, za ljubitelje snack hrane ili mediteranskih specijaliteta (grčka i italijanska kuhinja). Doručak u proseku košta oko 10-tak € po osobi a ručak od 20-30 € takođe po osobi. Cena večere u prosečnom restoranu se kreće oko 20-30 e po osobi. Brza hrana (hamburgeri, pomfrit i sl.) se nudi na svakom ćošku i tu se cene kreću oko 10 € za sendvič, pomfrit i neko gazirano piće.

Cene suvenira (magneti, privesci i sl.) su od 1,5 do 10 €. Razglednice koštaju od 1 € pa naviše. Za šoping po povoljnijim cenama (razglednice, suveniri, tašne i sl.), veliki broj radnjica ćete naći u kvartu oko robne kuće Primark. Te radnje drže uglavnom stranci i prodaju praktično sve: tašne, garderobu, bunde, cipele, suvenire, ukrasne predmete… Cena npr. jedne ručne torbe sa simbolima Amsterdama je tek 5 eura. Ako planirate da kupite nekoliko poklončića porodici i prijateljima a da pritom ne morate da izdvojite jedno malo bogatstvo, onda je ova četvrt prava stvar.

Za ljubitelje noćnog života, ovaj grad nudi sve: od kafića preko klubova, specijalizovanih kafeterija u kojima su i opijati dozvoljeni i naravno, tu su i čuvene noćne dame koje sede u izlozima; čak i turisti koji nemaju nameru da ih posete, iz čiste radoznalosti – zavire u izlog.

Amsterdam noću – pogled sa jednog od mostova.

Ono što Amsterdam izdvaja od ostalih evropskih prestonica je to što širi centar možete obići peške ili na biciklu, uživati u umetnosti i u eco-friendly atmosferi, baškariti se na suncu pored mora, šetati promenadom, voziti se trajektom (vožnja je besplatna za sve), uživati u predivnim lalama i delikates sirevima, diviti se tradicionalnoj arhitekturi i osetiti spoj novog i starog, domaćeg i inostranog, modernog i klasičnog. Sve u svemu, za obilazak ovog grada i za uživanje u njemu treba izdvojiti najmanje nedelju dana.

Luka Amsterdam okupana suncem
Predivna poruka iz pera Van Goga.

You Might Also Like