Putopisi

Kako jeftino letovati u Grčkoj

25. juna 2022.

1. Planirajte troškove unapred. Odredite okvirno koju sumu možete izdvojiti na dan i upravljajte se prema tome.

2. Kad već znate dnevni budžet, odredite koliko novca ide na smeštaj, na hranu, koliko na zabavu, koliko na suvenire itd.

3. Izbegavajte popularna letovališta koja su ‚‚na glasu‚‚. Odaberite manja mestašca – smeštaj je jeftiniji, hrana definitivno bolja i obično pripremljena u nekoj od porodičnih taverni.

4. Odaberite apartman koji nije u prvoj liniji do mora. Cene su čak i upola manje i padaju još više (što je apartman dalje od mora snižavaju se cene). U krajnjem slučaju, 10-tak minuta pešačenja do plaže je dobro za zdravlje.

5. Pri izboru sobe odlučite se za one koje su u suterenu, u potkrovlju ili gledaju ka planini – znači u suprotnom pravcu od mora. Cene ovakvih soba su često od 30-50% niže.

6. Planirajte obroke unapred – sve što možete pripremite u apartmanu i skuvajte sami.

7. U Grčkoj je sezonsko voće i povrće oduvek bilo jeftino. Posetite neku od predivnih grčkih pijaca i snabdejte se za nekoliko dana.

8. Izbegavajte gazirana pića, kafu sa sladoledom, ceđene sokove i šejkove. Sem toga što spadaju u visokokalorične napitke i kao što sledi – goje, ovi napici su veoma skupi. Umesto toga, skuvajte voćni čaj (barem danas postoji veliki izbor), napunite flašu od 1,5 ili 2 litra i ako želite – dodajte narendano ili usitnjeno voće (šumsko voće, breskve, jabuke, jagode…). Tako ćete imati spremno osveženje za ceo dan.

9. Danas postoji veliki izbor instant kafa svih vrsta i možete čak i unapred pripremiti nekoliko kesica u zavisnosti od toga koliko kafa pijete na dan (npr. 2 kesice na dan).

10. Ponesite sa sobom termos i frižider (u prodaji ih ima i od mekanog aluminijuma a neki frižideri za plažu su izrađeni od plastike i izolovani iznutra). Ne zauzimaju puno mesta u koferu, lagani su i izuzetno praktični.

11. Donesite odluku da ćete tih 10 dana na odmoru živeti zdravo: bez krofni, sladoleda, čokolade, gaziranih napitaka, pomfrita i svega ostalog što goji. Grčke pijace su zaista raj za oči – a i za zdravlje. Uvedite sveže voće i povrće u većinu obroka. Organizam će vam biti zahvalan – a i novčanik. Na toj istoj pijaci možete naći veliki izbor sveže ribe. Ako vam uslovi u apartmanu to dozvoljavaju, spremite ribu u tiganju ili u rerni, dodajte salatu i imate zdrav obrog koji košta tek nekoliko evra.

12. Ograničite se pri kupovini suvenira, magneta, garderobe, poklončića i svih onih nepotrebnih sitnica sa kojima po povratku sa letovanja ne znamo šta ćemo.  

13. Prošetajte po plaži, pitajte, uporedite cene; neki kafići daju ležaljku uz kafu, neki naplaćuju ležaljku posebno. Odaberite lokaciju koja odgovara vašem budžetu.

14. Ne morate svaki dan iznajmljivati ležaljku; nije tako davno bilo kada smo letovali i išli na ekskurzije i na more i na planine i kampovali i uživali u prirodi – bez luksuza i bez svega što je današnjem modernom čoveku navodno ‚‚neophodno‚‚. Skoro svako mesto u Grčkoj ima i neku borovu šumicu pored plaže ili divlju plažu na kojoj možete spustiti peškir i suncobran.

15. Kad smo već kod suncobrana: u prodaji možete naći suncobrane koji nisu veći od običnog kišobrana, šipka se razvlači ili rasklapa, ceo suncobran staje u kofer i predstavlja pravu uštedu ako ne želite svaki dan da iznajmljujete ležaljku i suncobran u nekom od kafića. Od kuće možete poneti i dušek koji sem baškarenja na talasima služi i za udoban odmor i izležavanje na plaži.

16. Sem voća, povrća i ribe, proizvodi koji su jeftini u Grčkoj su sledeći: sve robne marke supermarketa u kojem kupujete (znači ne uvozni i ne ‚‚firmirani‚‚ proizvodi), zatim makarone, pirinač, sočiva, mlečni i suhomesnati proizvodi koji se prodaju na kilo. Izbegavajte male radnjice i  bakalnice jer su tu cene obično visoke; najniže cene su u velikim supermarketima jer oni i kupuju na veliko i mogu da potrošačima ponude popuste i specijalne ponude.

17. Kućna apoteka: ponesite kutiju za prvu pomoć od kuće (aspirini, flasteri, sredstvo za dezinfekciju, mast za opekotine i sl.). U slučaju da vam zatreba lek, nećete morati odmah da trčite u apoteku i da kupujete po znatno višim cenama.

18. Idealno bi bilo rezervisati smeštaj nekoliko meseci unapred; ušteda je nekad i do 50% ako rezervišete van sezone.

19. Isto važi i za kupovinu svih neophodnih ‚‚rekvizita‚‚ za plažu – planirajte sledeći odmor već u avgustu i kupujte na popustima: kreme za sunčanje (ne, ne kvare se), dušeke, kupaće kostime, opremu za ronjenje i sl.

20. Uživajte u prirodi – u krajnjem slučaju, zato ste i došli. Uzmite loptu i uživajte na pesku ili u vodi sa porodicom i prijateljima. Zaronite i otkrijte podvodni svet. Popnite se na ono brdo i uživajte u pogledu. Odigrajte partiju šaha na plaži. Nakrivite šešir i šetajte uz obalu po plićaku – dobro za cirkulaciju, vene, opuštanje i psihičko zdravlje. Slušajte šum talasa. Život je mnogo više od taverne i kafića!

You Might Also Like