Interviews

Ukrasne sveće – kreativnost na delu

28. januar 2023.

Manuela Dautović –  muzički pedagog, pijanistkinja i umetnica na delu

Manuela, hvala na izdvojenom vremenu i što ste pristali da date intervju za Portal Urbana legenda.

Hvala Vama. Čast mi je i zadovoljstvo.

1 Veoma ste mladi ali za svoje godine izuzetno kreativni. Odakle ljubav prema izradi ukrasnih sveća?

Oduvijek sam voljela rukotvorine, nešto što mogu sama izraditi, realizirati svoje ideje, zaokupirati svoje misli i unijeti notu nečega svoga. Sve je počelo tako što sam htjela izraditi ukrasne svijeće za svoj dom. Kupila sam malo voska, fitilje, kalupe i napravila prve svijeće. Nakon što sam savladala tehniku pravljenja svijeća, svoj rad sam pokazala bližnjima. Oni su bili oduševljeni, a neki od njih su predlagali da ih počnem prodavati.

2 Da li je bilo teško izučiti tehniku izrade sveća? Da li je potrebno završiti neki kurs ili ste se sami u toku rada usavršavali?

U izradu prvih svijeća ušla sam potpuno neupućena jer sam, kao što sam ranije navela, htjela izraditi svijeće za svoj dom. Mislila sam kako treba samo staviti fitilj, izliti vosak u određeni kalup, sačekati da se svijeća stvrdne te potom izvaditi iz kalupa. Prve svijeće nisu ispale kako treba te su imale puno grešaka. Bile su pune balončića i udubljenja. Shvaila sam kako nešto ne radim kako treba te sam se odlučila informirati, čitati. Uzela sam bilježnicu i krenula zapisivati.  Kako biste otopili vosak morate koristiti metodu double boiling kao kada topite čokoladu za kolač, samo što ja topim vosak. Puno sam čitala o tome kako se s kojim voskom treba postupati jer nije isto raditi s 100 % prirodnim sojinim voskom ili s parafinskim voskom.  Bitno je i kakve fitilje koristite jer svaki vosak i svaki kalup mora imati odgovarajući fitilj, a i boja koja se dodaje mora biti ona koja se specifično koristi za bojanje voska.  Da bi rezultat bio što bolji potrebno je i mjeriti temparaturu voska te ga na određenoj temparaturi izliti, a bitno je i grijanjem pripremiti kalupe za izlijevanje voska. Prilikom izlijevanja voska moramo pripaziti i na brzinu kojom taj isti vosak izlijevamo u kalupe. Također važno je, ovisno o vosku, na kojoj temparaturi dodajete boje i mirise ukoliko pravite mirisne svijeće ili svijeće u boji.  Što se tiče dodavanja mirisa, potrebno je za određeni vosak  dodati određeni postotak mirisnih ulja. Količina mirisnih ulja ovisi o količini voska te postoji formula kojom se to može izračunati. I naravno potrebno je puno strpljenja i vježbe.

3 Koje još materijale sem voska koristite u izradi sveća? Šta im dodajete kao ‚‚ukras‚‚? U prodaji često viđamo sveće sa školjkama, lišćem, perlama…

Svojim svijećama dodajem boje koje su namijenjene bojanju voska. Koristim i pamučne fitilje. Mirise za sada u izradi svijeća ne koristim. Ali javljaju mi se neke nove ideje za dodatke svijećama koje još ne želim otkrivati.

4 Koliko dugo traje sam proces izrade?

Samo trajanje topljenja voska ovisi o količini koju želim otopiti. Većoj količini voska je potrebno više vremena da se otopi. Dok se vosak topi, za to vrijeme pripremam kalupe tako što stavljam u njih fitilje.  Kada se vosak otopio, mjerim temparaturu voska te dodajem boje. Zatim čekam da se temparatura voska spusti, a za to vrijeme grijem kalupe. Kada je sve spremno, polako izlijem vosak u kalupe. Potrebno je 4 do 6 sati da se vosak stvrdne. Naravno, to ovisi i o veličini svijeće.

5 U nekom momentu, potražnja je porasla i odlučili ste se za online prodaju otvarajući svoj online shop. Svi znamo da nama ‚‚kreativcima‚‚ tehnički deo posla teško pada – najviše volimo da se bavimo kreativnim radom dok online prodaja zahteva i neke druge – marketinške i tehničke veštine. Da li ste ih savladali i kako vam ide?

Društvene mreže su u ovakvim poslovima neophodne. Da bi online prodaja bila što uspješnija jednostavno morate biti aktivni barem na jednoj društvenoj mreži. Poželjno je iskoristiti sve blagodati  društvenih mreža kako biste ljudima na zanimljiv način predstavili svoj proizvod. Ne mogu reći da sam  savladala sve marketinške vještine, ali puno čitam i informiram se o marketingu.

6 Pretpostavljam da je najveća potražnja u decembru, pred praznike a zatim i pred Uskrs. Kako se borite sa ovim fenomenom – da 2-3 meseca u godini radite intenzivno dok leti pretpostavljam dođe do pada obima posla. Imate li pomoć za te ‚‚kritične dane‚‚?

Tako je, najveća potražnja je za vrijeme blagdana što je i logično jer ipak je to vrijeme darivanja i svatko je u potrazi za poklonom za svoje bližnje.  Što se tiče ljeta, kada su velike vrućine, rizično je slati svijeće poštom jer se ona zbog velikih temparatura prilikom transporta može krenuti topiti što može narušiti njen izgled. Na svu sreću postoje neki načini na koji se svijeća može upakirati da se ne bi krenula topiti pa svakako imam u planu testirati tu mogućnost.

7 Koje su sveće naišle na najbolji odjek do sada? Koji su to oblici, mirisi, boje…? Šta kupci najviše vole?

Kupci najviše vole svijeće u obliku psećih glava i ženskog tijela, a i konopci su im zanimljivi.  Moram priznati da sam se iznenadila da im se dosta sviđaju i svijeće u svijetlo i tamno rozoj boji, dok sam ja baš mislila kako će te svijeće slabo prolaziti kod ljudi. 

8 Šta je Vama lično najdraže? Koje sveće Vi birate za vaš životni prostor?

Meni su draže bijele svijeće i one koje su napravljene od 100 % prirodnog sojinog voska jer se uklapaju u ambijent mog doma.

9 Svirate i klavir, bavite se i fotografijom. Tako nekako i zamišljam ambijent u vašem domu: zvuci klavira, fotografije koje krase zidove dok mirišljave sveće prave atmosferu… Sve u svemu, umetnost na svakom koraku. Šta je umetnost za Vas?

Umjetnost je za mene sposobnost osobe da realizira svoje ideje i pruži sebi i drugima estetski užitak. Netko sam tko iznimno cijeni umjetnost i umjetnike jer se i sama bavim jednom vrstom umjetnosti  –  glazbom.

10 I za kraj, kako zainteresovani mogu stupiti u kontakt sa vama? Imate li neki sajt gde se Vaši proizvodi mogu naručiti?

Zaniteresirani mogu stupiti samnom u kontakt preko instagram stranice: @luxacai, preko facebook stranice: Luxacai Candles ili preko mog etsy shopa: luxacaicandles.etsy.com

Hvala najlepše i puno uspeha u radu

Hvala od srca.

You Might Also Like