Interviews

Unikatni nakit SUAVE

10. decembar 2022.

Vesna Jovičić – Atelier SUAVE

Vesna, hvala na izdvojenom vremenu i što ste pristali da date intervju za portal Urbana legenda.

Nataša, hvala, čast mi je da dam intervju za „Urbabnu legendu“

1. Vlasnica ste ateljea za izradu unikatnog nakita. Koliko dugo se bavite ovom delatnošću?

U životu svemu pristupam sa velikom ljubavlju, čiji je izvor u univerzumu, samoj duši i njenom večnom postojanju. Umetnost koji nosimo u sebi, unikatnost, snalažljivost u raznim životnim situacijama, dovode nas na put kojim bi mogli ići, pored mnogo puteva koji su pred nama. Moglo bi se opisati rečju „sudbina“. Od samog početka mog života umetnost je glavna sila koja me pokreće. Počelo je sa crtanjem po zidovima roditeljskog stana, po unutrašnjosti knjiga, i normalno, usledilo je crtanje na papiru. Kako život ima svoj put i neke njemu znane smernice, sticajem okolnosti, odveo me je na drugi put te je moja preokupacija bila na muzici i pohađanju časova klavira. Časovi likovnog i likovne sekcije bili su moja najveća ljubav, usledila su takmičenja u crtanju i izradi upotrebnih stvari i osvajanje nagrada. Istovremeno počinjem i sa izradom nakita od glina mola i maminih perli koje bih pronašla u stanu. Ozbiljno kreiranje nakita usledilo je tek 2003. godine, kada posao koji sam radila u projektnom birou više ne radim jer postajem tehnološki višak. Život me sudbinski vraća na put moje kreativnosti. I tačno tada je došlo vreme da se oživi izrada unikatnog nakita.

2. Kakav nakit je u pitanju i koju tehniku koristite za izradu?

Nakit koji stvaram izrađen je od posrebrene tanke žice koja može da se hekla, postojana je i lepo se kombinuje sa poludragim kamenjem. Svaka ogrlica koju na taj način izradim je unikatna i neponovljiva, čak i meni za ponovnu izradu. Sledim sopstvenu maštu i unikatnost.

3. Od kojih materijala je nakit izrađen?

U pitanju je unikatan nakit najviše rađen tehnikom heklanja posrebrene žice, posrebrene bojene žice za izradu nakita. Naravno, upotrebljavam i deblje žice različitih debljina i različitog sastava (bakarne, posrebrena, mesing) i tu se već koriste klešta i alati. U toj tehnici posebno volim da pravim prstenje koje može da se podesi na širinu prsta. Pravim i krune i ukrase za kosu.

4. Koliko traje izrada jedne ogrlice a koliko Vam vremena treba za jedan prsten na primer?

U zavisnosti kolika je ogrlica njene izrada varira od 16 do 30 časova, heklano prstenje do tri časa, heklane minđuše a takođe i narukvice do četiri časa. Radim i drugu tehniku koja nije heklanje, ali to se radi sa debljim žicama i dužina izrade zavisi od složenosti samog nakita.

5. Da li je lako u Srbiji naći sve neophodne materijale? Imate li već neke ‚‚vaše‚‚ snabdevače sa kojima sarađujete?

Tržište repromaterijala za izradu nakita se srećom veoma proširilo posebno u Beogradu tako da veliki deo materijala kupujem u Srbiji a nešto mi stiže i putem Interneta iz drugih država.

6. Nedavno ste započeli i seriju slika; koja tehnika je u pitanju i šta najviše volite da slikate?

I kao što sam već rekla kako nas sudbina vraća na naše puteve tako se desilo i sa slikanjem. Svi koji me dugo poznaju znaju da je moj početak ispoljavanja kreativnosti bilo crtanje. Kako je u vreme Korone izolacija bila strašna i destruktivna i desetkovala nam je poslove kojima smo se bavili, u to spada i izrada nakita. U to vreme u moj život vraća se slikarstvo kao utočište u tim tamnim vremenima. S početkom Korone dolazim do meni veoma zanimljive fotografije. Kako sam u stanu imala veliko platno 70 x 80 cm koje je čekalo da nadjem vremena da slikam, ja sam nadahnuta fotografijom naslikala Dunav i dva Labuda u akrilnoj tehnici. Moja draga prijateljica videvši sliku na FB izražava želju da joj naslikam sliku petla koji će dominirati na platnu. Inače, ona je poreklom iz Koprivnice i za nju slika petla ima veliku sentimentalnu vrednost jer je podseća na njeno rodno mesto. Ozbiljno sam pristupila toj temi i petao je rođen! Usledile su narudžbine u toku korone i svoje slobodno vreme sam iskoristila da naslikam dosta slika:“ Portret mojih dragih prijatelja“, „Portret ćerke školskog druga“, „Porodicu školskog druga“, „Salaš moj ni na nebu ni na zemlji“, „Suncokreti“, „Devojka“ „Bulke“… i sliku „Alatira“ koja spada u u žanr fantastike i to je nešto što veoma volim.

7. Kako se odvija poslovanje u Srbiji danas? Koji su problemi prisutni kada je umetnički rad u privatnom sektoru u pitanju?

Tema poslovanja u Srbiji čini mi se da je slična kao i u evropskim zemljama – što se tiče kreativnosti. Možda malo otežavajuća zbog nagomilanih problema kod nas, ali nekako je ipak prepoznata. Sam plasman i reklama su u rukama onog ko se bavi umetničkim radom.

8. Gde izlažete najčešće?

Najviše izlažem po sajmovima, tržišnim centrima kada se održavaju festivali, a u zadnje vreme najviše izlažem putem društvenih mreža.

9. Smatrate li da bi grad Beograd trebao da pokaže više razumevanja za umetnički rad i kao što sledi, da obezbedi više prostora i veću promociju umetnicima?

Bilo bi lepo kada bi nadležni za kulturu imali takve moći da se u Beogradu ponovo napravi neki veliki izlagački prostor gde bi mogli da plasiramo svoje brendove, a i unapredimo turistički izgled grada.

10. Vidimo da je danas tržište pretrpano jeftinim nakitom koji je obično ‚‚štancovan‚‚ na isti kalup. Prepoznaju li Vaši kupci vrednost nečeg unikatnog? Da li žele da se izdvoje iz mase i budu različiti? Da li je baš to razlog što kupuju kod vas?

Srećna sam što moj kupci cene i prepoznaju moju unikatnost u radu. Među mojim cenjenim ljubiteljima mog rada su naši ljudi, a ima i među njima i stranaca koji su ljubitelji neobičnog i kreativnog ručno rađenog dela.

11. Kako možemo naručiti Vaše proizvode?

Moje proizvode možete naručiti putem sledećih internet stranica:

Facebook: alatir suave i slike na Facebook: art alatir

Instagram:  instagram.com/ateliersuave instagram.com/artalatir

Email: veki1403@gmail.com

                                                   Hvala najlepše i puno uspeha u radu!

You Might Also Like