LIfestyle, Некатегоризовано

Kako učiti sa detetom?

19. februara 2023.

U procesu učenja, nastavno osoblje vaspitno obrazovnih institucija obično prati jednu liniju koja se u praksi dobro pokazala. Kako izgleda ta linija?

Na početku linije (sa leve strane) nalazi se tačka A koja predstavlja početak rada. Pre početka, poželjno je napraviti uvod. Znači ne kao grom iz vedra neba ‚‚Sad radiš matematiku‚‚ već polako uvesti dete u proces rada (napraviti prijatnu atmosferu, porazgovarati pre početka rada sa detetom šta mu je teško, šta mu lako ide,  šta trenutno uče u školi, šta je nastavnica rekla, koje zadatke ima, da li se sprema za pismeni i sl.). Prijatna radna atmosfera je važna jer je naučno dokazano da atmosfera u kojoj se dobro osećamo razvija kognitivne sposobnosti.

Nalazimo se i dalje na početku (znači tačka A). Napravili smo kraći uvod, prekontrolisali da li dete ima sve neophodne materijale za rad (knjiga, sveska, lenjir, šestar, olovka, gumica itd.). i spremni smo za rad.  Počinjemo uvek sa lakšim zadacima (čak i kada unapred znamo da je dete u stanju da te zadatke reši). Zašto počinjemo sa lakšim zadacima? Pretpostavljam da roditelj radi sa detetom onda kada postoje izvesne poteškoće. Te poteškoće često izazivaju strah kod deteta. Da bismo taj strah uklonili, počinjemo sa lakšim zadacima koji će detetu dati vetar u leđa i učiniti da se oseća sigurno u sebe. Posle lakših zadataka slede teži.

Tako stižemo do tačke B. Tačka B predstavlja ‚‚kulminaciju‚‚ ili one najteže zadatke koje dete treba da obavi. Posle težih zadataka slede ponovo oni lakši (jer se u toku faze B većina dece umori).

Tako stižemo do završne tačke – do tačke C koja predstavlja obavljene zadatke i kraj vežbe.

Posle tačke C sledi zvezdica u gornjem desnom uglu. Zvezdica se nalazi na višoj poziciji od tačke B koja predstavlja ‚‚kulminaciju‚‚. Zašto? Tačka B je kulminacija i predstavlja najteže zadatke. Zvezdica međutim mora da ‚‚prevaziđe‚‚ te ‚‚teške trenutke‚‚ rešavanja npr. matematičkih formula i da ‚‚nadomesti‚‚ na neki način naporan rad ali i da opravda trud. Šta je zvezdica? Zvezdica predstavlja zajedničke aktivnosti ili neku nagradu – sve u svemu nešto zbog čega će se dete toliko obradovati i osećati se lepo da će osećaj koji ostaje na kraju biti ‚‚Kad ćemo ponovo da radimo zadatke?‚‚. Zvezdica može biti slušanje muzike, može biti šetnja u parku, može biti neka zajednička aktivnost (igra, puzzle, čitanje omiljene knjige pred spavanje), sve u svemu, nešto što će izazvati dobar i prijatan osećaj. Znači počinjemo sa prijatnom atmosferom a završavamo sa prijatnim osećajem. Pohvale su takođe poželjne jer je takođe naučno dokazano da pohvala deluje bolje od kritike i grdnje utičući pozitivno na razvoj kognitivnih sposobnosti i na razvoj uopšte.

Puno uspeha!

You Might Also Like