LIfestyle

Kako popraviti raspoloženje i osećati se dobro

14. decembra 2022.

Ništa nije važnije od toga da se osećate dobro! Sve što treba učiniti jeste dati sebi dozvolu da nam bude dobro; i uz to, naravno, malo vežbe.

Na prvom mestu je odluka – da li smo zaista rešili da nam dobar osećaj znači i da predstavlja važnu stavku u našem životu?

Na tom putu, ne treba zaboraviti da se ne radi o destinaciji već da pokušavamo da uživamo na samom putovanju; da uživamo u ‚‚međuvremenu‚‚. Jer život to i jeste – jedno međuvreme.

I konkretno, u kom pravcu treba ići da bismo poboljšali raspoloženje i postigli željeno:

1. Budite orijentisani na rešenje; prestanite da se fokusirate na probleme. Ne trošite energiju na ponovno proživljavanje problema, teških situacija i loših iskustava. Usresredite svoju energiju na pronalaženje rešenja.

2. Zapitajte se: šta mogu učiniti u ovoj situaciji? Ljudski mozak voli pitanja i sigurno će ponuditi nekoliko odgovora.

3. Idite ‚‚nizvodno‚‚. Barem ponekad, Ne moramo uvek da budemo u pravu i ne moramo uvek da se opiremo, žalimo i zameramo svemu. Nekad možemo prihvatiti i tuđe predloge i sugestije.

4. Budite drugima primer i inspiracija i konkretno – svojim delima. Jer, reči su prazne. Ono što se računa jesu rad i akcija.

5. Ne verujte svemu što osećate. Naša percepcija je subjektivna – psihologija je to odavno dokazala.

6. Volite koliko god možete!

7. Cenite ono što imate koliko god možete. Uvek postoji nešto na čemu treba biti zahvalan.

8. Zapamtite: ne možete ugasiti i deaktivirati jednu misao tako što se stalno vraćate na nju! Tako možete samo aktivirati još novih sličnih misli. Prema tome, mudro birajte svoje misli!

9. Recite sebi: ja biram sreću!

10. Ne pokušavajte da manipulišete svojim rezultatima i onim što ste postigli. Prihvatite mirno stvari onakvima kakve jesu. Uvek je lakše uzdići se sa pozicije smirenog uma nego kada su emocije uzburkane.

11. Uvek posegnite za mišlju koja vam donosi olakšanje. Na kraju krajeva, to je samo misao – baš kao i ona negativna koja vas je mučila toliko dugo. Pa zašto onda ne izabrati bolju?

12. Život se odvija u sadašnjem trenutku i tu leži naša moć. Ne u budućnosti – budućnost ne postoji; kad budućnost ‚‚stigne‚‚ do nas, ona je već sadašnjost. Prošlost takođe ne postoji jer je već iza nas. Sve što imamo to je sadašnji trenutak. Život u prošlosti izaziva depresiju; život u budućnosti izaziva anksioznost. Ostanite u sadašnjem trenutku, fokusirajte se na njega i iskoristite ga na najbolji način.

Kao što je jedan mudrac davno rekao: vodite računa o sadašnjosti pa će se budućnost sama brinuti za sebe.

You Might Also Like